Rolul factorilor neurotrofici în tulburările neuropsihiatrice din spectrul autism

Dr. Claudia Năsăudean

Medic primar psihiatrie pediatrică

Competență în fitoterapie și fitofarmacologie practică

Psihoterapeut sistemic

Management de caz

Prevalența TSA la copiii și adolescenții din România

Ultimele date din februarie 2023 Conform unui raport publicat recent de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), 1 copil din 44 are autism. Raportul este limitat la teritoriul Statelor Unite și denotă o creștere a prevalenței tulburării de spectru autist (TSA) de 241% față de anul 2000, când prevalența era de 1 caz la 150 de copii.

La nivel mondial, Organizația Mondială a Sănătății indică un raport de 1 la 100 de persoane, în ceea ce privește incidența autismului.

La nivel național, în România, prevalența autismului în rândul copiilor de școală primară ajunge la 14,3%. Cu toate acestea, încă nu există o statistică oficială a persoanelor cu autism, iar tulburările din spectrul autist continuă să fie subdiagnosticate.

Introducere

Copiii cu boli neurologice luptă în fiecare zi, împreună cu familia și cu medicii, pentru fiecare mic teritoriu câștigat în fața bolii, dar și pentru acceptare. Acești neurodiverși au nevoie de sprijin în stabilirea relațiilor, o familie implicată și doctori “cu suflet”.

Autismul afectează în mod fundamental modul în care un individ experimentează lumea, procesează informațiile și comunică cu ceilalți. Nu este o tulburare care să fie “vindecată” sau un defect care să fie “reparat”, ci o diferență în configurația creierului, care începe la naștere.

Este important să promovăm experiențele și nevoile variate ale persoanelor autiste, pentru ca societatea să înțeleagă că nu există terapii care să “normalizeze” persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA), dar putem explora și promova abordări alternative pentru tratamentul TSA.

Scopul final este de a îmbrățișa incluziv și acceptabil neurodiversitatea, inclusiv a celor cu TSA.

TSA – tratament

Diagnosticarea precoce și tratamentul timpuriu, cu terapii moderne și un plan personalizat, vor îmbunătăți semnificativ viața copilului cu autism, ajutându-l în dezvoltare și în efortul de percepere a provocărilor aduse de afecțiune. Astfel, i se poate oferi la maturitate, șansa unei vieți independente și satisfăcătoare.

Deoarece în terapia tulburărilor mintale și de comportament, trebuie să se țină cont de multe particularități, îmbinarea dintre terapia medicamentoasă (neurotrofice și simptomatice) cu psihoterapia (terapie comportamentală aplicată, logopedie, terapie de grup) are o tot mai mare pondere, putând îmbunătăți șansele de dezvoltare și de recuperare ale copilului.

TSA – Metode de cercetare și evaluare

 Metodele de cercetare și evaluare au inclus: observarea copilului și a interacțiunilor sociale ale acestuia, plus întrebări legate de dezvoltarea în timp a acestor abilități, examene neurologice, teste pentru a determina nivelul de dezvoltare a abilităților sociale, de limbaj, comunicare si altele, evaluări psihologice efectuate înainte și după administrarea tratamentului și utilizarea criteriilor de diagnosticare din DSM-5.

TSA – caz clinic aflat în observație

Copil în vârstă de 7 ani, aflat în evidența cabinetului de la vârsta de 2 ani, când s-a prezentat pentru întârziere în dezvoltarea limbajului.

Examen psihic 2018 – vârsta cronologică a copilului: 2 ani și 7 luni

Dificultăți de comunicare și interacțiune socială:

      • Răspuns inconstant la strigarea pe nume, lipsa contactului vizual
      • Lipsa curiozității pentru copii
      • Insensibil la prezența adultului
      • Întârziere în dezvoltarea limbajului expresiv, nivel de ~ 18 luni
      • Limbaj receptiv cu afectare moderată
      • Limbaj non-verbal limitat, de la gestică la expresii faciale

Tipar de comportament:

      • Comportamente stereotipe – se învârte în cerc, se rotește în jurul unui băț de umbrelă; trântește repetat ușile; aliniază cărțile
      • Colecționează dopuri și se joacă repetitiv cu ele
      • Hiperactivitate
      • Toleranță scăzută la frustrare cu auto (se lovește cu palmele peste cap) și heteroagresivitate ( îi mușcă pe părinți)
      • Apetit alimentar diminuat și selectivitate alimentară importantă
      • Lipsa controlului sfincterian, cu refuzul oliței

Dezvoltare cognitivă:

      • Atenție limitată, greu de focusat și captat
      • Întârziere în achizițiile psihice, palierul cognitiv corespunzând unui nivel de ~ 18 luni
      • VM ~ 19 -21 luni, QD ~ 62-67

Examen psihic 2022 – copilul are 6 ani

      Interacțiune socială:

      • Contact vizual interpersonal scurt; colaborare secvențială;
      • Lipsa interacțiunii cu egalii conform vârstei, nu se joacă cu copiii la grădiniță sau în parc;
      • Are o soră, născută în 2021, nu este interesat de ea, nu interacționează cu ea, nu îi caută prezența;
      • Reciprocitate emoțională scăzută;
      • Inadecvarea comportamentului la contextul social, de exemplu cântă în situații nepotrivite;
      • Lipsa căutării spontane de a împărtăși bucuria.

Comunicare:

achiziții prezente în sfera limbajului, dar nu le utilizează spontan și constant, inversiune pronominală, stereotipii verbale, dezcorduri gramaticale, răspunde la întrebări învățate, dar este necesară insitență și prompt; solilocvie; răspuns inconstant la comenzi, logoreic; vorbește mult pe teme predilecte – ex vulcanii.

Comportament:

      • joaca este foarte zgomotoasă, hiperactivitate marcată, întrebări adresate repetitiv mamei;
      • Altele: s-a decis repetarea grupei mari de la grădiniță, a efectuat terapie de integrare senzorială; cunoaște litere și citește cuvinte, folosește adesea cuvinte în limba engleză;
      • constipație scaun la 3 zile; a renunțat la biberon din sept 2021, nu mai bea lapte deloc; la grădiniță este hrănit, selectivitate alimentară importantă;
      • stereotipii motorii – învârtit în cerc, închis/deschis uși, autostimulare vizuală cu obiecte în fața ochilor, bate repetitiv în lucruri;
      • Motricitate fină deficitară;
      • Tulburări de somn – adoarme târziu, la 3-4
      • Testul WISC IV – QI/CIT ~ 92, cu IIV (indice de înțelegere verbală) ~ 97, IRP (indicele raționamentului perceptiv) ~ 111, IML (indicele memoriei de lucru) ~ 94, IVP (indicele vitezei de procesare) ~ 67.

 

Examen psihic 2023 – copilul are 7 ani

      Interacțiune socială:

      • Contact vizual interpersonal scurt;
      • Lipsa interacțiunii cu egalii conform vârstei, nu inițiază el interacțiune, dar realizează activități de grup, dacă sunt conduse de un adult;
      • Reciprocitate emoțională scăzută;
      • Lipsa căutării spontane de a împărtăși bucuria.

Comunicare:

achiziții prezente în sfera limbajului, a început să utilizeze limbajul mai adecvat, vocabularul este bogat, poate susține o conversație minimă, acceptă să fie corectat atunci când greșește în comunicare, persistă inversiunea pronominală, dezacordurile gramaticale, solilocvie; logoreic; vorbește mult pe teme predilecte – vrea să își construiască un muzeu al ADN-ului, dar acum realizează un dialog;

Comportament:

      • joaca continuă să fie zgomotoasă, hiperactivitate ușor ameliorată, citește, vorbeșe în limba engleză;
      • normalizarea scaunului, zilnic; ușoară diversificare a alimentației;
      • stereotipii motorii – învârtit în cerc, închis/deschis uși, autostimulare vizuală cu obiecte în fața ochilor mai rare;
      • Motricitate fină deficitară – a început să decupeze, mănâncă singur;
      • Somnul este reglat;
      • Testul WISC IV – QI/CIT ~ 123, cu IIV (indice de înțelegere verbală) ~ 123, IRP (indicele raționamentului perceptiv) ~ 134, IML (indicele memoriei de lucru) ~ 107, IVP (indicele vitezei de procesare) ~ 92;
      • Test ADOS 2 – Scor total general ADOS-2=13, ceea ce plasează copilul în categoria autism; Scor comparativ ADOS-2= 5, nivelul simptomelor asociate cu spectrul autist – moderat.

 

TSA – terapii și tratamente administrate de la vârsta de 2 ani și 7 luni până în prezent

Medicie:

Neurotrofice orale:

18.06.2018 07.09.2018:    Tonotil N 1 fl/zi 10 zile/lună, Ulei de pește 5 ml/zi,

07.09.2018 – 02.05.2019:  Pure DHA 2-0-2, Tonotil N 1 fl -0-0 10 zile /lună, refuza uleiul de pește,

02.05.2019 – 18.02.2020:  Ulei de pește 2X 5 ml/zi, Tei Argintiu, se renunță la Tonotil N din cauza stării de agitație,

  a început să refuze Pure DHA,

18.02.2020 –  15.06.2021  Censton F 2X2,5ml/zi, Ulei de pește,

15.06.2021 – 30.08.2022  Censton F 2X2,5ml/zi, Inulină, Vitamine grup B, Probiotice,

30.08.2022 – în prezent  Censton caps 1-1-0, Melatonină.

Censton-F sirop


neurotrofic natural –

Natura dispune de o gamă variată de principii bioactive, atât pentru prevenirea anumitor dezechilibre ale SN, cât și pentru reducerea efectelor disfuncțiilor cu cauză neurologică. Potențarea reconfigurării neuronale se poate realiza prin terapii comportamentale, de comunicare, kinetoterapie și neurotrofice naturale.

Censton-F sirop hrănește celula nervoasă (neurotrofic natural) și contribuie la îmbunătățirea metabolismului celular neuronal (efect neurotrop). Ca urmare, ajută la mielinizare și la o mai bună conductivitate (susține echilibrul neurotransmițătorilor la nivel cerebral), contribuie la recuperarea după diverse traumatisme (AVC, traume, pareze), îmbunătățește calitatea vieții bolnavilor în afecțiunile neurodegenerative și în neuropatii.

Studiile sugerează că suplimentele neurotrofice contribuie la ameliorarea stării emoționale a persoanelor care suferă de depresie și tulburări emoționale. În plus, acestea sunt benefice pentru îmbunătățirea performanțelor cognitive, reducerea manifestărilor stresului, creșterea capacităților de memorare și menținerea sănătății psihice odată cu înaintarea în vârstă.

ingrediente

Formula propusă atenției este un amestec din cele mai studiate 10 plante ayurvedice, sub formă de extracte, cu calități neurotrofice, neuroprotectoare și echilibrante neuro-psihic. Compoziția în ansamblu este o hrană necesară bunei funcționări cerebrale. Eficacitatea siropului constă în ameliorarea simptomelor specifice celor mai frecvente tulburări de natură neurologică și psihologică, întâlnite în perioada copilăriei și adolescenței (TSA, ADHD).

Bacopa monnieri (Brahmi, Isop de apă)

Withania somnifera (Ashwaganda, Ginseng indian)

Convolvulus pluricaulis (Shankhpushpi)

Nardostachys jatamansi (Jatamansi, Nardul indian)

Achyranthes aspera (Aparmaga)

Tinospora cordifolia (Guduchi)

Terminalia chebula (Haritaki)

Asparagus racemosus (Shatavari)

Acorus calamus (Vaca)

Embelia ribes (Vidanga)

Censton-F sirop, Censton caps


concluzii terapeutice pentru cazul în observație

A contribuit la:

      • Îmbunătățirea abilităților de comunicare verbală și non-verbală;
      • Îmbunătățirea abilităților de vorbire și limbaj. Se observă o creștere a capacității copilului de concentrare și menținere a atenției, proces ce a  sprijinit intervenția logopedică în vederea corectării tulburărilor de pronunție, dar și bunei desfășurări a procesului educativ;
      • Creșterea memoriei de lucru, abilitate cognitivă extrem de importantă în procesarea informațiilor complexe, în cunoașterea și interacțiunea socială;
      • Reducerea timpului de procesare a întrebărilor și îmbunătățirea procesului de susținere a unei conversații;
      • Ameliorarea stărilor kinetice (hiperactivitate și impulsivitate);
      • Ameliorarea mișcărilor corporale stereotipe;
      • Ameliorarea tulburărilor emoționale (fobia, panica);
      • Reducerea obișnuințelor (ticuri verbale) până la eliminarea completă a acestora. Se observă o creștere a capacității adaptogene a copilului în situații stresogene.

Alte concluzii

Prevenția autismului nu este posibilă, însă diagnosticarea și intervenția precoce poate maximiza impactul pozitiv al terapiilor.

Administrarea neurotroficului Censton-F sirop în dozele recomandate de producător, a adus îmbunătățiri ale interpretării limbajului verbal și non-verbal (gesturile sau tonul vocii), a contribuit la dezvoltarea limbajului, recunoașterea sau înțelegerea sentimentelor și a intențiilor celorlalți și chiar în exprimarea propriilor emoții. Prin promovarea sintezei neurotransmițătorilor și sensibilitatea receptorilor (serotonina, GABA, dopamina, acetilcolina), favorizează îmbunătățirea proceselor psihice cognitive (atenția, memoria, gândirea).

În practica clinică, Censton-F poate fi administrat ca și catalizator al schemei terapeutice a copilului cu TSA. Formula acționează la nivelul metabolismului celulei neuronale, susține procesele de neuroregenerare și reduce handicapul neuropsihic și motor la copiii cu dereglări ale motricității și tulburări de dezvoltare psihologică.

Prin urmare, s-a administrat Censton-F cu succes în planul de tratament care urmărește obținerea unei pronunții corecte, cât și a unei dezvoltări armonioase, adecvate vârstei copilului. Este un adjuvant al activităților ce stimulează dezvoltarea capacității de cunoaștere a lumii înconjurătoare, a mișcărilor și coordonării corpului. Echilibrează emoțional în episoade depresive sau anxioase, contribuie la recuperarea tulburărilor de sănătate mintală, la atenuarea efectelor somatice și psihice ale stresului în vederea creșterii calității vieții pacientului, dar și a familiei sale.

Lipsa efectelor secundare, potențialul extins ca neuroprotector, neurotrofic și echilibrant neuropsihic, efectul sinergic al ingredientelor active și biodisponibilitatea siropului Censton-F, ne încurajează să-l considerăm, necesar și util, un ghid pentru abordarea următorilor pacienți. 

Censton capsule poate fi administrat copiilor cu vârsta peste 6 ani.

Brahmi

(Bacopa monnieri)

Bacopa monnieri
(Brahmi, Isop de apă)

Planta poate cu cel mai bun efect de activare al metabolismului cerebral.

Promovează sinteza neurotransmițătorilor și sensibilitatea receptorilor  (dopamina și acetilcolina) favorizând îmbunătățirea proceselor psihice cognitive (atenția, memoria, gândirea).

Planta a fost folosită în mod tradițional în Ayurveda încă din antichitate, singură sau în combinație cu alte plante, ca stimulent al memoriei și al învățării, sedativ și antiepileptic. Diferite studii fitochimice au arătat că constituenții săi chimici, bacosidele A și B, îmbunătățesc transmiterea impulsurilor între neuroni, regenerează sinapsele și repară neuronii deteriorați, facilitând astfel învățarea și memorarea de noi informații.

Studiile sugerează efectul nootropic și eficacitatea Bacopei asupra memoriei și cogniției la copiii cu ADHD sau TSA. În acest sens, un studiu efectuat pe 120 de copii cu ADHD (6-14 ani) sugerează că administrarea extractului de Bacopa monnieri a îmbunătățit atenția, cogniția și controlul impulsului la peste 80% dintre copii, comparativ cu grupul placebo.

Este importantă ameliorarea comportamentul impulsiv și hiperactivitatea la copiii cu TSA, pentru că concură la educația, formarea și reabilitarea ulterioară a acestora. Brahmi se dovedește eficientă în ameliorarea tulburărilor de comportament din spectrul autist, în special a hiperactivității, cu și fără epilepsie. Brahmi crește nivelul serotoninei cerebrale, neurotransmițător cu rol esențial în echilibrul mintal, prin reglarea stării de dispoziție.

Ashwagandha

(Withania somnifera)

Withania somnifera
(Ashwaganda, Ginseng indian)

Plantă recunoscută ca un adaptogen natural de succes, susține echilibrul emoțional și starea de bine a organismului.

Se identifică fitoconstituenți cu rol neuroprotector și neurotrofic, cum ar fi: sitoindosidele VII-X, glycowithanolide A, B și D, anaferine, beta-sitosterol, withaferina A cu efecte farmacologice cheie în afecțiunile cerebrale dintre care amintim, în contextul temei prezentei lucrări: tulburările anxioase și depresive, ticuri motorii, tulburări hiperkinetice și de conduită.

Se constată o îmbunătățire a cogniției sociale, respectiv funcțiile cognitive puse în slujba adaptării sociale și cu impact în procesul de învățare (atenția și capacitatea de concentrare, memoria, viteza de procesare mintală).

Sunt peste 200 de studii clinice care arată că Ashwaganda combate efectele stresului, îmbunătățește procesele cognitive, reduce stările de anxietate și depresie, fără a induce somnolență, reduce fenomenele degenerative cerebrale, are proprietăți imunomodulatoare.

Exemplificăm un studiu efectuat pe 64 de pacienți cu vârste cuprinse între 6 și 21 ani care relevă că administrarea Ashwagandei timp de 2 luni a redus semnificativ nivelul de cortizol cu 27.9%, Datele de scor DASS cu 71.6%, Scorul chestionarului de sănătate pentru simptome afective, care implică domenii somatice, sociale, de anxietate și de depresie (GHQ-28) cu 72.3%. De remarcat că acest scor a urmărit 4 factori: stresul somatic, anxietatea și insomnia, disfuncțiile sociale și depresia severă. Ultimul Scor de referință, Scala de percepție a stresului PSS, s-a redus cu 44%.

Nard

(Nardostachys jatamansi)

Nardostachys jatamansi
(Jatamansi, Nardul indian)

Mai multe studii au investigat proprietățile neuroprotectoare ale N. jatamansi în ceea ce privește afecțiunile neurologice, AVC/ischemia cerebrală, boala Parkinson, boala Alzheimer și depresia. Se presupune că multe dintre activitățile neuroprotectoare observate la N. jatamansi rezultă din îmbunătățirea glutationului celular, reducerea peroxidării lipidelor și susținerea sistemelor enzimatice Na+/K+ și catalază. Un studiu sugerează că amnezia indusă de scopolamină a fost inversată, posibil fiindcă îmbunătățirea memoriei se datorează facilitării transmisiei colinergice în creier în urma administrării extractului de N. jatamansi.

Un alt studiu arată influența extractului de Jatamansi pe un grup de voluntari umani, care prezentau deficit de memorie, tulburări de învățare sau atenție.

Jatamansi crește nivelul de GABA, considerat marker biochimic pentru depistarea autismului și responsabil cu relaxarea sistemului nervos. Valeranona din Jatamasi reglează anomaliile serotoninergice corelate cu prezența autismului. Studiul sugerează îmbunătățiri ale memoriei, percepției, motivației și atenției spontane.

Roata vitezei

(Convolvulus pluricaulis)

Convolvulus pluricaulis (Shankhpushpi)

Rezultatele farmacologice indică faptul că compușii din C. pluricaulis interacționează cu diverse proteine, neurosinapse, căi de semnalizare și sinapse serotoninergice care joacă un rol crucial în neurotransmisie, boala Alzheimer, depresia pe termen lung, dependența de alcool, tulburările cognitive, afecțiunile psihologice și creșterea concentrației de serotonină în sinapse.

Toate aceste rezultate încurajează extinderea materialelor de cercetare farmacognostică a noi principii bioactive din C. pluricaulis.

Profilul neurofarmacologic al Convolvulus pluricaulis cercetat în diferite studii evidențiază conținut de alkaloizi și terpene (convolamina, scopoletina, scopolin, beta-sitosterol, fitosteroli), constituenți chimici ce susțin proprietățile plantei cum ar fi: reglarea răspunsului corpului la stres prin sinteza catecolaminelor şi a corticosteroizilor, inclusiv a adrenalinei şi cortizolului.

Efectele neurofarmacologice, in vitro și in vivo, includ: îmbunătățirea memoriei, proprietăți anxiolitice, calmante, antistres, antidepresive, neurodegenerative, antiinflamatorii, antioxidante, anticonvulsivante și de inversare a bolii Alzheimer.

Așa se explică rezultatele benefice împotriva anxietății și a stresului, în îmbunătățirea memoriei și în creșterea capacității de concentrare.

Biciul diavolului

(Achyranthes aspera)

Achyranthes aspera (Aparmaga)

Profilul neurofarmacologic al Achyranthes aspera cercetat în diferite studii evidențiază activitatea antioxidantă, precum și un potențial semnificativ de îmbunătățire a nivelului de GABA în hipocampus și cortex, aspect ce favorizează îmbunătățiri în integrarea informației, reducerea hiperexcitabilității și tulburările de conduită.

Guduci

(Tinospora cordifolia)

Tinospora cordifolia (Guduchi)

Revizuirea cercetărilor clinice sugerează că Tinospora cordifolia conține fitoconstituenți activi, cum ar fi: alkaloizi, terpene, fitosteroli, care subliniază importanța farmacologică ce vizează efectul neuroprotector și neuroregenerativ împotriva consecințelor catastrofale ale excitotoxicității mediate de glutamat, devenind un potențial candidat terapeutic pentru bolile neurodegenerative. Reținem efectul trofic cerebral prin creșterea capacității mintale și raportarea unui nivel îmbunătățit al I.Q.-ului pacienților cu deficit mintal.

Haritaki

(Terminalia chebula)

Terminalia chebula (Haritaki)

Constituenții fenolici și flavonoidele regăsite în extractul Terminaliei chebula susțin proprietățile neuroprotectoare și antioxidante ale plantei.

Shatavari

(Asparagus racemosus)

Asparagus racemosus (Shatavari)

Revizuind un studiu din 2014, se afirmă că acțiunea constituenților din Asparagus racemosus (saponine steroidale, flavonoizi și polifenoli) este similară glucocorticoizilor, care interacționând cu anumiți neurotransmițători promovează adaptarea la stres. Acțiunea adaptogenă, antioxidantă, antidepresivă și anxiolitică sunt sugerate ca ținte farmacoterapeutice, care pot reduce simptomele tulburărilor de comportament, de stres sau de un sistem maladaptat.

Obligeana

(Acorus calamus)

Acorus calamus (Vaca)

Fenolii vegetali, precum Alfa-asarone, constituenți principali în Acorus calamus susțin procesul de inhibare al peroxidazei lipidelor, promovând acțiunea antioxidantă. [18.3,18.4,18.5]

Vidanga

(Embelia ribes)

Embelia ribes (Vidanga)

Acțiunea trofic cerebrală și antioxidantă a Embeliei ribes este sugerată în numeroase studii deoarece embelin, fitoconstituentul majoritar, ar putea fi un instrument farmacologic capabil să reducă daunele asociate bolilor metabolice și neurodegenerative.