Brahmi

(Bacopa Monnieri)

Descriere

Bacopa monnieri, cunoscută și sub numele de Brahmi sau planta memoriei, este o plantă cu frunze verzi și mici flori albe, care face parte din familia Plantaginaceae. Această plantă este nativă în zonele tropicale ale Indiei, Australiei, Europei și Americii de Nord. Bacopa monnieri este utilizată de secole în medicina ayurvedică datorită proprietăților sale benefice pentru creier și sistemul nervos. Frunzele și tulpinile plantei conțin compuși activi precum bacosidele, saponinele și flavonoidele, care conferă plantei proprietăți neuroprotectoare și antioxidante.

Utilizarea medicală

Planta poate cu cel mai bun efect de activare al metabolismului cerebral.

Promovează sinteza neurotransmițătorilor și sensibilitatea receptorilor  (dopamina și acetilcolina) favorizând îmbunătățirea proceselor psihice cognitive (atenția, memoria, gândirea).

Planta a fost folosită în mod tradițional în Ayurveda încă din antichitate, singură sau în combinație cu alte plante, ca stimulent al memoriei și al învățării, sedativ și antiepileptic. Diferite studii fitochimice au arătat că constituenții săi chimici, bacosidele A și B, îmbunătățesc transmiterea impulsurilor între neuroni, regenerează sinapsele și repară neuronii deteriorați, facilitând astfel învățarea și memorarea de noi informații.

Studiile sugerează efectul nootropic și eficacitatea Bacopei asupra memoriei și cogniției la copiii cu ADHD sau TSA. În acest sens, un studiu efectuat pe 120 de copii cu ADHD (6-14 ani) sugerează că administrarea extractului de Bacopa monnieri a îmbunătățit atenția, cogniția și controlul impulsului la peste 80% dintre copii, comparativ cu grupul placebo.

Este importantă ameliorarea comportamentul impulsiv și hiperactivitatea la copiii cu TSA, pentru că concură la educația, formarea și reabilitarea ulterioară a acestora. Brahmi se dovedește eficientă în ameliorarea tulburărilor de comportament din spectrul autist, în special a hiperactivității, cu și fără epilepsie. Brahmi crește nivelul serotoninei cerebrale, neurotransmițător cu rol esențial în echilibrul mintal, prin reglarea stării de dispoziție.

Ingredientul se poate regăsi în