Ashwagandha

(Withania somnifera)

Descriere

Withania somnifera este o plantă perenă care face parte din familia Solanaceae. Este originară din regiunile uscate din India, Nepal și Sri Lanka, dar a fost introdusă și în alte părți ale lumii datorită valorii sale terapeutice. Are o înălțime medie, ajungând de obicei până la aproximativ 1-1,5 metri. Planta are frunze verzi-albăstrui și flori mici, galben-verzui. Fructele sale sunt mici și roșiatici. Dar partea principală utilizată în scopuri medicinale este rădăcina sa. Rădăcina Ashwagandhei este partea principală utilizată în scopuri medicinale și este de obicei exploatată după ce planta a atins maturitatea, de obicei în al doilea sau al treilea an de creștere. Rădăcina are o culoare galbenă-deschisă și este groasă, lungă și cilindrică. Ea emana un miros caracteristic și o aromă ușor amarui. Ashwagandha este considerată una dintre cele mai importante plante adaptogene din Ayurveda. Adaptogenii sunt substanțe care sprijină organismul în adaptarea la stresul fizic, emoțional și mental. Ashwagandha este utilizată pentru a spori rezistența organismului la stres și a promova o stare de echilibru și relaxare.

Utilizarea medicală

Plantă recunoscută ca un adaptogen natural de succes, susține echilibrul emoțional și starea de bine a organismului.

Se identifică fitoconstituenți cu rol neuroprotector și neurotrofic, cum ar fi: sitoindosidele VII-X, glycowithanolide A, B și D, anaferine, beta-sitosterol, withaferina A cu efecte farmacologice cheie în afecțiunile cerebrale dintre care amintim, în contextul temei prezentei lucrări: tulburările anxioase și depresive, ticuri motorii, tulburări hiperkinetice și de conduită.

Se constată o îmbunătățire a cogniției sociale, respectiv funcțiile cognitive puse în slujba adaptării sociale și cu impact în procesul de învățare (atenția și capacitatea de concentrare, memoria, viteza de procesare mintală).

Sunt peste 200 de studii clinice care arată că Ashwaganda combate efectele stresului, îmbunătățește procesele cognitive, reduce stările de anxietate și depresie, fără a induce somnolență, reduce fenomenele degenerative cerebrale, are proprietăți imunomodulatoare.

Exemplificăm un studiu efectuat pe 64 de pacienți cu vârste cuprinse între 6 și 21 ani care relevă că administrarea Ashwagandei timp de 2 luni a redus semnificativ nivelul de cortizol cu 27.9%, Datele de scor DASS cu 71.6%, Scorul chestionarului de sănătate pentru simptome afective, care implică domenii somatice, sociale, de anxietate și de depresie (GHQ-28) cu 72.3%. De remarcat că acest scor a urmărit 4 factori: stresul somatic, anxietatea și insomnia, disfuncțiile sociale și depresia severă. Ultimul Scor de referință, Scala de percepție a stresului PSS, s-a redus cu 44%.

Ingredientul se poate regăsi în