Roata vitezei

(Convolvulus pluricaulis)

Descriere

Convolvulus pluricaulis este o plantă erbacee perenă din familia Convolvulaceae, originară din regiunile tropicale și subtropicale ale Asiei. Este cunoscută sub denumirea comună de “shankhpushpi” și este apreciată în medicina tradițională indiană, Ayurveda, pentru proprietățile sale benefice asupra sănătății mintale și a sistemului nervos. Această plantă formează tufe compacte și răspândite, cu tulpini subțiri și frunze mici, de un verde intens. Florile sale sunt delicate și de culoare albastră sau roz, adesea dispuse în ciorchine.

Utilizarea medicală

Rezultatele farmacologice indică faptul că compușii din C. pluricaulis interacționează cu diverse proteine, neurosinapse, căi de semnalizare și sinapse serotoninergice care joacă un rol crucial în neurotransmisie, boala Alzheimer, depresia pe termen lung, dependența de alcool, tulburările cognitive, afecțiunile psihologice și creșterea concentrației de serotonină în sinapse.

Toate aceste rezultate încurajează extinderea materialelor de cercetare farmacognostică a noi principii bioactive din C. pluricaulis.

Profilul neurofarmacologic al Convolvulus pluricaulis cercetat în diferite studii evidențiază conținut de alkaloizi și terpene (convolamina, scopoletina, scopolin, beta-sitosterol, fitosteroli), constituenți chimici ce susțin proprietățile plantei cum ar fi: reglarea răspunsului corpului la stres prin sinteza catecolaminelor şi a corticosteroizilor, inclusiv a adrenalinei şi cortizolului.

Efectele neurofarmacologice, in vitro și in vivo, includ: îmbunătățirea memoriei, proprietăți anxiolitice, calmante, antistres, antidepresive, neurodegenerative, antiinflamatorii, antioxidante, anticonvulsivante și de inversare a bolii Alzheimer.

Așa se explică rezultatele benefice împotriva anxietății și a stresului, în îmbunătățirea memoriei și în creșterea capacității de concentrare.

Ingredientul se poate regăsi în