Haritaki

(Terminalia chebula)

Descriere

Terminalia chebula, este un arbore cu frunze căzătoare din familia Combretaceae. Originar din regiunile din Asia de Sud-Est, acest copac se găsește în țări precum India, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Myanmar și Thailanda. Terminalia chebula este un copac de dimensiuni medii, având o înălțime de aproximativ 30 de metri. Are o coroană densă și frunze mari, ovale, de culoare verde închis. Florile mici, de culoare alb-verzuie, sunt grupate în ciorchini.

În Ayurveda, medicina tradițională indiană, Terminalia chebula este cunoscută pentru proprietățile sale terapeutice. Fructul acestui arbore, este un ingredient important al preparatului herbal “triphala”, folosit pentru îmbunătățirea digestiei, detoxifiere și reglarea funcțiilor gastrointestinale. Haritaki este, de asemenea, recunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și antimicrobiene. Pe lângă utilizările sale medicinale, haritaki este folosită și în industrie, datorită compușilor bioactivi valoroși conținuți în semințe și coaja arborelui. Extractele din haritaki sunt utilizate în producția de produse cosmetice și medicamente.

Terminalia chebula are o semnificație profundă în cultura și tradițiile țărilor asiatice în care se găsește, fiind menționată în texte antice indiene și fiind considerată una dintre cele mai valoroase plante medicinale în sistemul Ayurveda.

Utilizarea medicală

Constituenții fenolici și flavonoidele regăsite în extractul Terminaliei chebula susțin proprietățile neuroprotectoare și antioxidante ale plantei.

Ingredientul se poate regăsi în