Institutul National pentru Medicina Complementara si Alternativa “Prof. Dr. Florin Bratila”
Utilitatea folosirii combinatiilor ayurvedice in tratamentul tulburarilor psihice si neurologice
– studiu clinic observational –
Realizat in cadrul Spitalului Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” – Bucuresti Lucrarea a fost sustinuta in cadrul celei de-a XVIII-a Conferinta Nationala de Sanatate Mintala a Copilului si Adolescentului, organizata de ARPCAPA – martie 2023, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” si in cadrul evenimentului organizat de Societatea Romana de Acupunctura Medicala si Medicina Integrativa (SRAMMI) si Societatea Romana de Homeopatie – octombrie 2023, RO-INMED Bucuresti.
SCOPUL LUCRARII
Scopul lucrarii este evaluarea eficientei si a sigurantei tratamentului fitoterapeutic cu combinatiile ayurvedice Sirin capsule si Sushdeyy capsule atat singure, cat si in asociere cu medicatia alopata – antihiperchinetice, andidepresive, neuroleptice, antiepileptice – la pacienti cu varste diferite, urmarind:
- diminuarea pana la disparitie a acuzelor afectiv-emotionale si somatice,
- imbunatatirea calitatii vietii,
- o mai buna comunicare si integrare sociala.
Studiul a fost efectuat pe o perioada de aproximativ 3 ani in cadrul serviciului de neuropsihiatrie din Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” din Bucuresti si la Cabinetul individual din cadrul Clinicii ”Ecoparadiagnostic” tot din Bucuresti. Evaluarile psihologice au fost efectuate de catre psihologi acreditati.
Diagnosticul a fost stabilit pe baza anamnezei, examenului clinic, examenului psihiatric, examenului psihologic, examenului neurologic, explorarilor functionale si biochimice. Testele au fost repetate dupa 3 si 6 luni de tratament in primul an, apoi anual.
Acordul informat scris a fost obtinut inainte de initierea tratamentului dupa ce apartinatorii si pacientii au fost informati despre scopul tratamentului, efectele pozitive si efectele secundare atat ale tratamentului alopat, cat si ale celui fitoterapeutic si despre riscurile neefectuarii niciunui tratament.
Criterii de includere |
– Pacienti cu varsta cuprinsa intre 6 si 80 ani |
– Fara antecedente personale de alergii |
– Fara alergii la produsele utilizate |
– Cu intelect normal sau tulburari cognitive usoare – intelect liminar, intarziere psihica usoara. |
Criterii de excludere |
– Pacientii cu varsta sub 6 ani |
– Istoric familial de alergie la produse fitoterapeutice |
– Boli psihice severe |
– Refuzul apartinatorilor sau al pacientilor de a administra produse fitoterapice si/sau alopate. |
MATERIAL SI METODA
Initial s-a administrat numai tratament fitoterapeutic sau alopat si, daca raspunsul la tratamentul respectiv a fost partial dupa minim 3 luni de tratament, s-a continuat cu tratament asociat.
Am utilizat tratament:
- fitoterapeutic – Sirin, Sushdeyy
- alopat – antihiperkinetice – methylfenidat, atomoxetina, antidepresive – doxepin, neuroleptice – rispolept, stabilizatoare emotionale, antiepileptice – carbamazepin, valproat, lamictal
In urmatoarele afectiuni, cu sau fara comorbiditati asociate:
- tulburare hiperkinetica cu deficit atentional
- tulburare anxioasa si anxios-depresiva
- tulburare de stres si tulburare de adaptare
- ticuri motorii simple, ticuri motorii asociate cu ticuri vocale
- enurezis nocturn psihogen
- epilepsie
REZULTATE
- In tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie, 15 cazuri, forma usoara si medie, intelect normal mediu, cu sau fara comorbiditati asociate, cu varsta intre 7 si 14 ani, am utilizat Sirin si Sushdeyy.
- in toate cazurile fara comorbiditati asociate raspunsul a fost favorabil la tratament minim 3 luni; dupa intreruperea tratamentului simptomatologia a reaparut si s-a remis dupa 1-2 saptamani de la reluarea tratamentului. Au urmat tratament 1an-1an si 6 luni;
- in cazurile asociate cu anxietate evolutia a fost favorabila dupa 3 luni de tratament;
- intr-un caz cu retard in dezvoltarea limbajului expresiv, hipoacuzie neurosenzoriala si implant cohlear sub tratament fitoterapic a scazut tulburarea de atentie, instabilitatea motorie, anxietatea si a cooperat mai bine la tratamentul logopedic;
- un caz, in varsta de 9 ani, cu tulburare hiperkinetica tratata anterior succesiv cu atomoxetina, methylfenidat si din nou cu atomoxetina cu raspuns partial la tratamentul alopat, dupa asocierea de Sushdeyy la tratamentul alopat, simptomatologia hiperkinetica a diminuat si s-a imbunatatit comunicarea cu mediul.
2. In tulburarea anxios-depresiva 4 cazuri, cu tulburari asociate
- la o pacienta de 13 ani cu tricotilomanie, onicofagie, simptomatologia s-a remis dupa aproximativ 3 luni de tratament cu Sirin si Sushdeyy si a reaparut dupa ce familia a intrerupt tratamentul din proprie initiativa dar cu intensitate mai mica si s-a remis dupa reintroducerea tratamentului;
- in tulburarea anxioasa a scazut semnificativ anxietatea urmata de o mai buna integrare scolara sub tratament cu Sirin;
- caz de tulburare anxios-depresiva cu elemente demonstrative si dependenta de telefon raspunsul a fost partial dar la fel a fost si la tratamentul alopat asociat cu consiliere psihologica;
3. In tulburarea de stres si de adaptare – de mentionat 7 cazuri de studenti si adulti care se pregateau pentru sustinerea unor examene de competente profesionale si au primit Sirin si Sushdeyy cu aproximativ 1-2 luni inainte de sustinerea examenelor si pe parcursul lor – toti au raspuns favorabil prin imbunatatirea performantelor scolare, profesionale si a calitatii vietii numai cu tratament fitoterapic;
4. Ticuri motorii simple si asociate cu ticuri vocale si intelect normal – 5 cazuri
4 cazuri au primit tratament cu antidepresive, rispolept si timonil-ticurile motorii au diminuat pana la disparitie iar ticurile vocale au persistat cu frecventa si intensitate mai mica. Asocierea de Sirin si Sushdeyy a dus la scaderea pana la disparitie si a ticurilor vocale.
Am continuat tratamentul alopat si fitoterapic 3 luni, o luna pauza fara sa apara efecte secundare.
La pacientii cu intelect liminar simptomatologia s-a remis mai greu si numai partial;
- un pacient, 10 ani, cu ticuri motorii si vocale a primit initial tratament cu Sirin si Sushdeyy 3 luni- simptomatologia a diminuat, mai ales ticurile motorii dar au persistat ticurile vocale cu intensitate diminuata si au reaparut cu aceeasi intensitate dupa intreruperea tratamentului. Adaugarea de antidepresiv si neuroleptic- doxepin si rispolept- la tratamentul fitoterapic a determinat reducerea pina la disparitie a ticurilor vocale, dupa 3 luni de tratament. Continua tratamentul.
- un caz, 11 ani, cu ticuri motorii asociate cu tulburare hiperkinetica si dependenta de jocuri – ameliorare partiala
- un caz cu enurezis nocturn psihogen a avut evolutie favorabila, dar a prezentat recadere la intreruperea tratamentului cu Sushdeyy.
- 8 CAZURI epilepsie cu varsta intre 7- 46 ani, cu comorbiditati asociate: depresie, tulburare de stress si de adaptare, enurezis si encomprezis psihogen, tulburare de atentie.
- Este stiut ca la acesti pacienti tratamentul alopat este dificil de administrat datorita faptului ca majoritatea tratamentelor alopate pot sa determine scaderea pragului convulsivant si reaparitia crizelor epileptice.
In toate cazurile am continuat tratamentul antiepileptic la care am adaugat tratamentul fitoterapic Sirin si Sushdeyy ceea ce a dus la diminuarea pana la disparitie, dupa aproximativ 6 luni a simptomatologiei. Intreruperea tratamentului fitoterapic dupa aproximativ 6 luni de tratament a dus la reaparitia simptomelor care au disparut dupa reluarea tratamentului fitoterapic.
In toate afectiunile mentionate am inceput tratamentul fitoterapic cu dozele cele mai mici pe care le-am crescut progresiv dupa minim o luna de tratament, iar in unele cazuri pana la doza maxima recomandata de producator, minim 3 luni.
Sub tratament, in majoritatea cazurilor simptomatologia a diminuat pana la disparitie, in formele usoare si medii, numai cu tratament fitoterapic.
In cazurile accentuate am introdus de la inceput doze medii de tratament pe care le-am crescut dupa 1-2 luni pana la dozele maxime. In aceste cazuri simptomatologia s-a diminuat, dar nu a disparut si am asociat tratament alopat.
In toate cazurile am continuat tratamentul antiepileptic la care am adaugat tratamentul fitoterapic Sirin si Sushdeyy ceea ce a dus la diminuarea pana la disparitie, dupa aproximativ 6 luni a simptomatologiei. Intreruperea tratamentului fitoterapic dupa aproximativ 6 luni de tratament a dus la reaparitia simptomelor care au disparut dupa reluarea tratamentului fitoterapic.
In toate afectiunile mentionate am inceput tratamentul fitoterapic cu dozele cele mai mici pe care le-am crescut progresiv dupa minim o luna de tratament, iar in unele cazuri pana la doza maxima recomandata de producator, minim 3 luni.
Sub tratament, in majoritatea cazurilor simptomatologia a diminuat pana la disparitie, in formele usoare si medii, numai cu tratament fitoterapic.
In cazurile accentuate am introdus de la inceput doze medii de tratament pe care le-am crescut dupa 1-2 luni pana la dozele maxime. In aceste cazuri simptomatologia s-a diminuat, dar nu a disparut si am asociat tratament alopat.
CONCLUZII
1. In toate cazurile in care am administrat Sirin si Sushdeyy acuzele somatice si tulburarile afectiv-emotionale s-au diminuat, comunicarea s-a imbunatatit, la fel si calitatea vietii pacientilor si a apartinatorilor, rezultatele scolare s-au ameliorat;
2. Asocierea tratamentului fitoterapic ayurvedic la tratamentul alopat: par sa se potenteze reciproc si sa creasca eficienta ambelor produse, fara sa fie necesara cresterea dozelor si fara aparitia efectelor secundare somatice, afectiv-emotionale sau biochimice;
3. Utilizarea tratamentului este de lunga durata, mai ales in cazul ticurilor motorii si vocale;
4. Reaparitia simptomatologiei la intreruperea tratamentului apare dupa 1-2 saptamani, dar cu intensitate si frecventa mai mica si se remite dupa reluarea tratamentului;
5. Eficienta tratamentului depinde foarte mult de complianta pacientului si, la copil, a apartinatorilor, mai ales ca medicamentele fitoterapice nu sunt incadrate in lista medicamentelor compensate si datorita perioadei lungi de tratament, accesibilitatea la tratament poate fi limitata;
6. Studiul se vrea a fi mai ales unul informativ despre posibilitatile multiple de utilizare a combinatiilor ayurvedice in patologia neuro-psihica, atat la copil cat si la adult, fara efectele secundare ale medicatiei alopate, cu eficienta crescuta mai ales in formele usoare si medii ale afectiunilor studiate;
7. Numarul de cazuri fiind mic pentru fiecare afectiune analizata este necesara continuarea cercetarilor pe loturi mai mari de pacienti si pe perioade mai lungi de timp.
COMENTARII – SUSHDEYY
Produsele fitoterapice de tip ayurvedic Sirin si Sushdeyy au compozitia oarecum asemanatoare si actiunea lor se sumeaza crescand eficienta cand sunt administrate impreuna.
SUSHDEYY contine extracte si pulberi naturale din plante care au proprietati de detensionare si relaxare musculara, antispasmodice, anticonvulsivante, antiamnezice si antistres, care ajuta la reducerea ticurilor si anumitor dependente.
Este indicat pentru:
- Ameliorarea durerilor si a rigiditatii musculare aparute din cauza stresului sau a mentinerii la birou a unei pozitii timp indelungat, ex. senzatia de “gat intepenit”;
- Atenuarea contractiilor bruste sau involuntare, sustinand medicatia anticonvulsivanta si antiepileptica;
- Reducerea exceselor comportamentale si hiperactivitatii la copii si adulti;
- Imbunatatirea simptomelor varstei a 3-a: pierderea memoriei, alterarea limbajului, dezorientare, alterarea comportamentului din cauze degenerative;
- Imbunatatirea functiilor de cunoastere deteriorate aparute in cazul afectiunilor degenerative progresive ale creierului;
- Imbunatatirea activitatii motorii si ameliorarea tremorului de repaus in procesele degenerative neuronale difuze ale sistemului nervos central;
Varste | Daza |
Copii intre 6 – 10 ani | 1 capsula / zi |
Copii intre 10 – 15 ani | 2 capsule / zi |
Copii peste 15 ani si adulti | 2 – 6 capsule / zi |
COMENTARII – SIRIN
SIRIN este o combinatie de extracte si pulbere de plante medicinale cu actiune antidepresiva, anxiolitica, antifobica, antiobsesionala, anticompulsiva si de inducere a calmului, optimismului si somnului. Formula naturala este importanta si pentru mentinerea functiei cognitive la nivel superior – atentie, memorie, concentrare si invatare.
Contribuie la:
- Imbunatatirea activitatii mediatorilor neurochimici (adrenalina, dopamina si serotonina) care intervin in controlul simptomelor asociate anxietatii, depresiei, atacurilor de panica, sentimentului de culpabilitate, neliniste, nervozitate, insomnie, oboseala la trezire;
- Imbunatatirea capacitatilor intelectuale legate de procesele de invatare, memorie, atentie si concentrare, scade indispozitia si tensiunea;
- Ameliorarea cresterii ritmului cardiac pe fond de excitabilitate nervoasa sau emotiva – actiune batmotropa negativa;
- Imbunatatirea raspunsului fiziologic la stres prin favorizarea starii de liniste, luciditate, incredere in sine, rezistenta;
Se administreaza intre 2 si 4 capsule pe zi.
AVANTAJE
DEOSEBIT DE IMPORTANT este faptul ca Sushdeyy si Sirin:
- nu creaza dependenta;
- nu afecteaza reflexele conducatorilor auto si ale persoanelor care manipuleaza utilaje;
POT SA FIE ADMINISTRATE IN SIGURANTA PE TERMEN LUNG.