Sistemul digestiv: 5 curiozități pe care sigur nu le știai

10 Sep, 2025 | Curiozități generale, Organism și boli | 0 comments

Sistemul digestiv uman este o adevărată minune a biologiei, creat pentru a transforma mâncarea în nutrienții de care corpul are nevoie pentru a funcționa. Deși știm cu toții câteva lucruri de bază despre digestie, există multe detalii surprinzătoare care arată cât de complex și eficient este acest mecanism al organismului. Hai să descoperim împreună câteva dintre cele mai interesante curiozități despre digestie!


1. Călătoria alimentelor prin sistemul digestiv

Atunci când mănânci, alimentele pornesc într-o adevărată călătorie prin corp, care durează între 24 și 72 de ore, în funcție de tipul și cantitatea mâncării. Totul începe în gură, prin mestecare (masticație), unde dinții fragmentează mâncarea, iar saliva, împreună cu enzima α-amilază, începe să descompună amidonul în zaharuri simple [1]. În acest moment se formează așa-numitul „bol alimentar”, pregătit să ajungă mai departe în stomac.

Odată ajuns acolo, stomacul devine un adevărat „reactor chimic”. Pereții lui secretă acid clorhidric și enzime digestive, care continuă procesul de descompunere a proteinelor și grăsimilor [2]. În plus, stomacul nu se ocupă doar de digestie, ci și de amestecarea alimentelor: contracțiile sale ritmice transformă bolul alimentar într-un lichid semilichid numit chim. Știai că stomacul poate reține până la 1,5 litri de alimente și lichide și că, în timpul unei mese, se dilată ca un balon elastic pentru a face loc?


2. Puterea enzimelor în digestie

Enzimele sunt adevărații „muncitori” ai digestiei. De exemplu, pepsina – activată de mediul acid din stomac – este esențială pentru descompunerea proteinelor [3]. Există însă mai multe tipuri de enzime, fiecare având rolul ei: unele „taie” carbohidrații, altele proteinele sau lipidele [4]. Studiile arată că atunci când enzimele nu funcționează corect, absorbția nutrienților scade considerabil [5].


3. Rolul bilei în digestia grăsimilor

Ficatul produce bila, care este depozitată în vezica biliară și eliberată în intestinul subțire. Sărurile biliare „emulsionează” grăsimile, adică le transformă în particule mai mici, astfel încât enzimele pancreatice (lipazele) să le poată digera mai ușor [6]. Grăsimile sunt esențiale pentru energie și pentru funcționarea celulelor, iar digestia eficientă a lor este vitală. Cercetările arată că substanțe precum hidroxitirzolul își păstrează proprietățile bioactive, demonstrând eficiența digestiei în protejarea nutrienților [7].


4. Microbiomul intestinal – „armata” invizibilă din sistemul digestiv

sistemul digestiv microbiom

Intestinul nostru adăpostește trilioane de microbi care joacă un rol crucial în digestie. Aceștia descompun carbohidrații complecși pe care corpul nu îi poate digera singur și produc acizi grași cu lanț scurt, care hrănesc pereții intestinali și reduc inflamațiile [7]. Microbiomul intestinal poate fi modificat de dietă și influențează metabolismul, imunitatea și chiar starea de spirit [8].


5. Absorbția nutrienților – finalul călătoriei în sistemul digestiv

sistemul digestiv alimentare

După ce alimentele au fost digerate, nutrienții ajung în intestinul subțire, unde sunt absorbiți în sânge. Peretele intestinal este acoperit de vilozități și microvilozități, care cresc enorm suprafața de absorbție [9]. Unele substanțe – precum vitaminele și aminoacizii – intră direct în sânge, în timp ce grăsimile au nevoie de „transportatori” speciali. Modul în care mâncarea este procesată (de exemplu prin gătire) poate influența cât de bine sunt absorbiți nutrienții [10].


Concluzie

Sistemul digestiv nu este doar un „tunel” prin care trece mâncarea. Este un sistem complex, format din organe, enzime și microbi care lucrează împreună pentru a ne oferi energia și nutrienții necesari. Cu cât înțelegem mai bine aceste mecanisme, cu atât putem aprecia mai mult eficiența incredibilă a corpului nostru.

Vezi și…
Cum să-ți creezi o rutină de dimineață care îți schimbă ziua

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[1] Butterworth, P., Warren, F. J., & Ellis, P. R. (2011). Human α‐amylase and starch digestion: an interesting marriage. Starch – Stärke, 63(7), 395-405. https://doi.org/10.1002/star.201000150

[2] Šorgo, A., Hajdinjak, Z., & Briški, D. (2008). The journey of a sandwich: computer-based laboratory experiments about the human digestive system in high school biology teaching. Advances in Physiology Education, 32(1), 92-99. https://doi.org/10.1152/advan.00035.2007

[3] Czubiński, J., Montowska, M., Pośpiech, E., & Lampart‐Szczapa, E. (2017). Proteomic analysis of lupinus angustifolius (var. zeus and bojar) and lupinus luteus (var. lord and parys) seed proteins and their hydrolysates. Journal of the Science of Food and Agriculture, 97(15), 5423-5430. https://doi.org/10.1002/jsfa.8436

[4] Minekus, M., Alminger, M., Alvito, P., Ballance, S., Bohn, T., Bourlieu‐Lacanal, C., … & Brodkorb, A. (2014). A standardised staticin vitrodigestion method suitable for food – an international consensus. Food Funct., 5(6), 1113-1124. https://doi.org/10.1039/c3fo60702j

[5] Martín, D., Morán‐Valero, M. I., Casado, V., Reglero, G., & Torres, C. F. (2014). Phosphatidyl derivative of hydroxytyrosol. in vitro intestinal digestion, bioaccessibility, and its effect on antioxidant activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62(40), 9751-9759. https://doi.org/10.1021/jf503477h

[6] Maldonado‐Valderrama, J., Woodward, N. C., Gunning, A. P., Ridout, M. J., Husband, F. A., Mackie, A. R., … & Wilde, P. J. (2008). Interfacial characterization of β-lactoglobulin networks: displacement by bile salts. Langmuir, 24(13), 6759-6767. https://doi.org/10.1021/la800551u

[7] Pereira‐Caro, G., Sarriá, B., Madrona, A., Espartero, J. L., Escuderos, M. E., Bravo, L., … & Mateos, R. (2012). Digestive stability of hydroxytyrosol, hydroxytyrosyl acetate and alkyl hydroxytyrosyl ethers. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 63(6), 703-707. https://doi.org/10.3109/09637486.2011.652943

[8] Bonatto, D. and Henriques, J. A. P. (2012). Detecting fluoride using a plant species as a bioindicator, evaluating the relationship of endocrine and nerve ganglia in small intestine function, and discovering the effects of protein malnourishment and probiotic supplementation in the digestive system of mammalian models. Anais Da Academia Brasileira De Ciências, 84(3), 587-588. https://doi.org/10.1590/s0001-37652012000300001

[9] Mack, S., Barron, S. L., & Boys, A. J. (2023). Digesting digestion: an educational laboratory to teach students about enzymes and the gastrointestinal tract. Journal of Chemical Education, 100(2), 907-913. https://doi.org/10.1021/acs.jchemed.2c00992

[10] Joye, I. J. (2019). Protein digestibility of cereal products. Foods, 8(6), 199. https://doi.org/10.3390/foods8060199