Scorțișoara: beneficii pentru sănătate

5 Dec, 2025 | Plante medicinale | 0 comments

Scorțișoara, obținută din coaja interioară a Cinnamomum zeylanicum, are o istorie bogată atât ca condiment culinar, cât și ca agent medicinal. Beneficiile sale pentru sănătate sunt multiple și bine documentate, fiind un subiect de interes atât în medicina tradițională, cât și în cercetarea modernă.

Scorțișoara

Proprietăți Anti-Inflamatorii

Unul dintre cele mai importante aspecte ale scorțișoarei îl reprezintă proprietățile sale anti-inflamatorii. Studiile au arătat că extractele de scorțișoară pot suprima markeri inflamatori precum TNF-α și IL-6, demonstrând un potențial semnificativ în tratarea afecțiunilor inflamatorii, inclusiv artrita și bolile gastrointestinale [1][2][3].

Cinnamaldehida, un compus-cheie al scorțișoarei, a fost identificată ca un inhibitor puternic al enzimelor ciclooxigenază și poate reduce producția de citokine inflamatorii precum IL-6 și TNF-α [4][5].

Activitate Antimicrobiană

Scorțișoara prezintă și proprietăți antimicrobiene puternice. Cercetările arată că aceasta combate eficient o gamă largă de agenți patogeni, inclusiv Staphylococcus aureus și Escherichia coli, fiind un remediu natural antibacterian și antifungic [6][7]. Această activitate antimicrobiană este atribuită compușilor precum eugenolul și cinnamaldehida, ceea ce face scorțișoara un remediu natural versatil [8][9].

Beneficii pentru Sănătatea Metabolică

Scorțișoara contribuie și la sănătatea metabolică. Aceasta îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reglează nivelul glicemiei, fiind deosebit de utilă pentru persoanele cu diabet de tip 2 [10][11]. Un review sistematic a evidențiat că suplimentarea cu scorțișoară poate reduce semnificativ nivelul proteinei C-reactive din sânge, sugerând și beneficii cardiovasculare [12]. De asemenea, scorțișoara poate stimula capacitatea organismului de a metaboliza carbohidrații [13].

Puternic Antioxidant

Nu trebuie neglijată nici capacitatea antioxidantă a scorțișoarei. Bogată în polifenoli, aceasta combate radicalii liberi și contribuie la prevenirea stresului oxidativ, asociat cu afecțiuni cronice precum cancerul și bolile cardiovasculare [14][15][3].

Potențial în Prevenirea Cancerului

Studii recente sugerează că scorțișoara poate avea potențial în prevenirea și tratamentul cancerului. Extractele de scorțișoară au fost observate pentru abilitatea lor de a induce moartea celulelor canceroase prin diferite mecanisme [11][3], ceea ce subliniază promisiunea sa ca adjuvant în terapiile oncologice.

Beneficii pentru Sănătatea Mintală

Pe lângă proprietățile sale medicinale, scorțișoara poate fi utilă și pentru sănătatea mentală. Cercetările arată că efectele antioxidante și anti-inflamatorii pot ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate, făcând din scorțișoară un candidat pentru abordări terapeutice naturale [16][17].

Eficaf-F capsule și Eficaf Sirop – Protecție naturală pentru sistemul respirator

Eficaf-F – Tuse și alergii respiratorii este un supliment complex pe bază de 18 extracte din plante ayurvedice, cu efecte antiinflamatoare, antialergice și antiasmatiforme. Formula sa contribuie la calmarea tusei uscate sau productive, reducerea inflamației bronșice și îmbunătățirea respirației prin echilibrarea răspunsului imunitar. Complementar, Eficaf Sirop – Tuse și infecții respiratorii asociază extracte din lemn dulce, ghimbir, turmeric, scorțișoară și balsam de Tolu, oferind un efect antiseptic, emolient și expectorant. Împreună, cele două produse sprijină sănătatea tractului respirator, reduc disconfortul cauzat de tuse și susțin recuperarea naturală în afecțiunile respiratorii sezoniere.

Concluzie

Cinnamomum zeylanicum, sau scorțișoara, nu este doar un condiment popular, ci și o plantă medicinală cu efecte benefice variate asupra sănătății. Proprietățile sale anti-inflamatorii, antimicrobiene și metabolice, împreună cu efectele antioxidante puternice, fac din scorțișoară un adaos valoros în alimentație și terapii naturale.

Citește și: Cypriol: beneficii pentru sănătate

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[1] Lagha, A., Azelmat, J., Vaillancourt, K., & Grenier, D. (2021). A polyphenolic cinnamon fraction exhibits anti-inflammatory properties in a monocyte/macrophage model. Plos One, 16(1), e0244805. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0244805

[2] Zareie, A., Sahebkar, A., Khorvash, F., Bagherniya, M., Hasanzadeh, A., & Askari, G. (2020). Effect of cinnamon on migraine attacks and inflammatory markers: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Phytotherapy Research, 34(11), 2945-2952. https://doi.org/10.1002/ptr.6721

[3] Ranasinghe, P., Pigera, S., Premakumara, G., Galappaththy, P., Constantine, G., & Katulanda, P. (2013). Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (cinnamomum zeylanicum): a systematic review. BMC Complementary and Alternative Medicine, 13(1). https://doi.org/10.1186/1472-6882-13-275

[4] Sartorius, T., Peter, A., Schulz, N., Drescher, A., Bergheim, I., Machann, J., … & Hennige, A. (2014). Cinnamon extract improves insulin sensitivity in the brain and lowers liver fat in mouse models of obesity. Plos One, 9(3), e92358. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0092358

[5] Pasupuleti, V. and Gan, S. (2014). Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2014(1). https://doi.org/10.1155/2014/642942

[6] Nocera, F., Mancini, S., Najar, B., Bertelloni, F., Pistelli, L., Filippis, A., … & Fratini, F. (2020). Antimicrobial activity of some essential oils against methicillin-susceptible and methicillin-resistant staphylococcus pseudintermedius-associated pyoderma in dogs. Animals, 10(10), 1782. https://doi.org/10.3390/ani10101782

[7] Veilleux, M. and Grenier, D. (2019). Determination of the effects of cinnamon bark fractions on candida albicans and oral epithelial cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 19(1). https://doi.org/10.1186/s12906-019-2730-2

[8] Oktanauli, P., Taher, P., Prayogi, N., & Timur, F. (2019). Difference effect between gargling with green tea water and cinnamon decoction against halitosis. https://doi.org/10.4108/eai.1-4-2019.2287237

[9] Silva, M., Ramos, V., Carvalho, Z., & Tavares, M. (2024). Bibliographic review of the application of cinnamaldehyde as a drug in dentistry. Revista Foco, 17(2), e4452. https://doi.org/10.54751/revistafoco.v17n2-075

[10] Ranasinghe, P., Jayawardana, R., Galappaththy, P., Constantine, G., Gunawardana, N., & Katulanda, P. (2012). Efficacy and safety of ‘true’ cinnamon (cinnamomum zeylanicum) as a pharmaceutical agent in diabetes: a systematic review and meta-analysis. Diabetic Medicine, 29(12), 1480-1492. https://doi.org/10.1111/j.1464-5491.2012.03718.x

[11] Zhang, K., Han, E., Dellinger, T., Lu, J., Nam, S., Anderson, R., … & Wen, W. (2016). Cinnamon extract reduces vegf expression via suppressing hif-1α gene expression and inhibits tumor growth in mice. Molecular Carcinogenesis, 56(2), 436-446. https://doi.org/10.1002/mc.22506

[12] Vallianou, N., Tsang, C., Taghizadeh, M., Davoodvandi, A., & Jafarnejad, S. (2019). Effect of cinnamon (cinnamomum zeylanicum) supplementation on serum c-reactive protein concentrations: a meta-analysis and systematic review. Complementary Therapies in Medicine, 42, 271-278. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.12.005

[13] Anderson, R., Broadhurst, C., Polansky, M., Schmidt, W., Khan, A., Flanagan, V., … & Graves, D. (2003). Isolation and characterization of polyphenol type-a polymers from cinnamon with insulin-like biological activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(1), 65-70. https://doi.org/10.1021/jf034916b

[14] Alosily, N., Hassan, M., Barakat, H., Al-Hassan, A., & Aly, S. (2023). Effect of adding β-cyclodextrin and cinnamon oil on the quality characteristics of goat’s milk-based ice cream. Journal of Food and Dairy Sciences, 0(0), 301-308. https://doi.org/10.21608/jfds.2023.248633.1138

[15] Souza, V., Holkem, A., Thomazini, M., Petta, T., Tulini, F., Oliveira, C., … & Favaro-Trindade, C. (2021). Study of extraction kinetics and characterization of proanthocyanidin-rich extract from ceylon cinnamon (cinnamomum zeylanicum). Journal of Food Processing and Preservation, 45(5). https://doi.org/10.1111/jfpp.15429

[16] Yusha’u, Y., Hanafi, A., & Adam, U. (2023). Antidepressant-like effects of cinnamomum verum on open-space forced swim-induced depression in mice. Nigerian Journal of Physiological Sciences, 38(2), 223-227. https://doi.org/10.54548/njps.v38i2.11

[17] Rahayu, I., Christiany, C., & Sudrajat, S. (2021). The potency of cinnamomum zeylanicum to prevent diseases: a review. Eureka Herba Indonesia, 2(1), 52-62. https://doi.org/10.37275/ehi.v2i1.11