Ce însemână echilibrul glicemic și de ce este atât de important după 30 de ani?

25 Aug, 2025 | Sănătate naturală , Stil de viață | 0 comments

Ce este echilibrul glicemic?

Echilibrul glicemic înseamnă că organismul tău păstrează nivelul zahărului din sânge într-un interval sănătos. Acest lucru se întâmplă datorită unui sistem complex care implică hormoni, enzime și alte procese din corp. Cei mai importanți hormoni în acest proces sunt insulina și glucagonul. Insulina ajută celulele să ia zahărul din sânge pentru energie, iar glucagonul eliberează zahărul stocat în ficat când ai nevoie de mai multă energie. [1].

Totodată, există un sistem de reglare fină, unde enzimele din pancreas, cum este amilaza, influențează câtă insulină se eliberează, ajutând astfel la menținerea echilibrului zahărului din sânge. [2]. Astfel, nivelul zahărului din sânge rămâne stabil, protejând corpul de probleme cauzate de prea mult sau prea puțin zahăr în sânge.

glicemie

De ce este important echilibrul glicemic după ce treci de varsta de 30 de ani?

După ce treci de 30 de ani, este foarte important să ai grijă la echilibrul zahărului din sânge. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru devine mai puțin sensibil la insulină, iar dacă zahărul din sânge rămâne prea ridicat pentru mult timp, pot apărea probleme serioase, cum ar fi boli de inimă sau leziuni ale nervilor [3].

Un stil de viață mai puțin activ și obiceiurile alimentare nesănătoase pot duce la apariția diabetului de tip 2 și a altor probleme legate de metabolism [4]. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, schimbările hormonale și creșterea grăsimii din corp pot face ca organismul să fie mai puțin receptiv la insulină. De aceea, este important să ne monitorizăm și să gestionăm activ nivelul zahărului din sânge.

Pentru persoanele peste 30 de ani, este important să adopte obiceiuri sănătoase, cum ar fi o alimentație echilibrată, cu un consum moderat de carbohidrați care cresc rapid zahărul din sânge, și să facă mișcare regulat [5][4]. Aceste obiceiuri ajută la menținerea constantă a nivelului zahărului din sânge, astfel încât să ai mai multă energie, o stare de spirit mai bună și un risc mai mic de probleme de sănătate pe termen lung [1][3].

Soluție rapidă pentru o glicemie bine pusă la punct

Pentru a sprijini natural echilibrul zahărului din sânge, poți încerca suplimentul Dibi-12. Acesta conține extracte din plante ayurvedice și Pure Shilajeet, care ajută la reglarea nivelului de glucoză și la refacerea celulelor pancreatice ce produc insulină.

Concluzie

Menținerea echilibrului glicemic după vârsta de 30 de ani este esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare sau dezechilibrele metabolice. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, controlul carbohidraților și activitate fizică regulată — și, dacă este cazul, prin suplimente naturale care sprijină funcția pancreatică poți menține nivelul zahărului din sânge stabil, să ai mai multă energie și o stare de bine pe termen lung.

Vezi și:

Zahărul – ce știm și ce nu știm despre el

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Surse

  1. Kaur, P. and Choudhury, D. (2020). Modulation of inflammatory dynamics by insulin to promote wound recovery of diabetic ulcers.. https://doi.org/10.5772/intechopen.92096
  2. Deji-Oloruntoba, O., Okpete, U., & Byeon, H. (2025). Editorial on amylase and the acini–islet–acinar reflex: a new frontier in metabolic health research. World Journal of Experimental Medicine, 15(1). https://doi.org/10.5493/wjem.v15.i1.101289
  3. Kassim, R., Ithnain, N., Panting, A., Amirudin, N., & Krishnan, M. (2020). Exploring the knowledge on herbal medicine (hm) usage in disease management among people with type 2 diabetes mellitus (t2dm) in negeri sembilan, malaysia. Malaysian Journal of Social Sciences and Humanities (Mjssh), 5(12), 272-279. https://doi.org/10.47405/mjssh.v5i12.555
  4. Silaban, A., Putri, E., & Tejoyuwono, A. (2024). Difference of dietary habit on type 2 diabetes mellitus patients at perumnas i public health center, west pontianak. Juxta Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kedokteran Universitas Airlangga, 15(1), 29-33. https://doi.org/10.20473/juxta.v15i12024.29-33
  5. Putri, S., Pratamaningtyas, S., Fajriah, A., & Widiyanto, A. (2024). Nutrition knowledge and food frequency among people with diabetes mellitus. Journal of Local Therapy, 3(1), 18. https://doi.org/10.31290/jlt.v3i1.4330