Biovitality

Parazitozele intestinale la copil,
mereu o provocare.

 

Studiu clinic observational

prezentat in cadrul evenimentului organizat de Societatea Nationala a Medicinei de Familie, sesiunea grupului de GastRO, februarie 2023

 

 

NIKVORM sirop – Mod de actiune

  • Principiile bioactive din compozitia siropului contribuie la schimbarea chimismului mediului in care parazitii intestinali traiesc, creand conditii neprielnice dezvoltarii lor.
  • Actioneaza rapid si eficient pentru eliminarea unui spectru larg de paraziti si helminti intestinali (giardia, oxiuri, limbrici, tenie), dar si a formelor acestora de rezistenta (oua, chisturi sau larve).
  • Pe langa rolul sau antihelmintic si antiparazitar, Nikvorm are actiune detoxifianta si hepatoprotectoare cu rezultate eficiente in tratamentul urticariei sau a reactiilor alergice aparute ca rezultat al invaziei cu paraziti.
  • Nikvorm contribuie la sustinerea microorganismelor “prietenoase” comensale, defavorizand alterarea bacteriilor utile si dezvoltarea fungiilor.
  • Nu contine alcool. Poate fi administrat in siguranta adultilor si copiilor incepand cu varsta de 1 an.

Obiectivul studiului

Formula ayurvedica a fost supusa unui studiu observational prospectiv cu scopul de a evalua daca administrarea acestei combinatii de ingrediente naturale poate elimina simptomele sindromului dispeptic functional descrise de catre copii sau sesizate si relatate de catre apartinatori.

Trebuie facuta mentiunea ca, de cele mai multe ori, simptomele sunt intermitente sau nu sunt sustinute nici chiar de examinarile repetate paraclinice de laborator pentru parazitoze. Ele pot aparea si disparea doar pentru a reaparea, la zile, saptamani sau chiar luni distanta.

Material si metoda

S-a efectuat monitorizarea clinica a 30 de copii, cu varste cuprinse intre 1 si 16 ani. Din istoricul pacientilor aflati in monitorizare retinem probe pozitive de infestare cu Giardia Lamblia, Oxiuri-Enterobius vermicularis.
Urmarirea clinica a presupus monitorizarea semnelor si simptomelor la vizita 1 initiala in ziua administrarii primei doze. Vizita 2 s-a efectuat telefonic la 7 zile dupa terminarea tratamentului (dupa administrarea celei de a patra doze). Vizita 3 s-a efectuat telefonic la 14 zile dupa terminarea tratamentului (dupa administrarea celei de a patra doze). La inceputul studiului si in urma celor 2 vizite s-au colectat date clinice despre:

 

  • Durere abdominala, preponderent periombilicala
  • Pierderea apetitului (apetit capricios)
  • Tulburari de tranzit (scaune moi diareice)
  • Constipatie
  • Flatulenta si balonare
  • Halena fetida

De asemenea, s-au urmarit evaluarea medicatiei concomitente si inregistrarea eventualelor reactii adverse. In perioada tratamentului pacientilor li s-a recomandat doar practicarea unei bune igiene, fara impunerea unui regim dietetic, astfel incat rezultatele reflecta cu acuratete eficienta produsului.

Durere abdominala predominant ombilicala

Durerea ombilicala a fost prezenta la 100% dintre pacienti la vizita 1.

La vizita 2, se observa ca 53% dintre pacienti au raportat absenta durerii abdominale sau ameliorarea cu 80%-90% a acesteia, in timp ce 47% au raportat o ameliorare a acesteia de minim 50%.

La vizita 3, 23% au raportat o jena minora, in timp ce numarul pacientilor cu remiterea completa a durerii creste la 77%.

Constipatia

S-au evidentiat la prima vizita 10 dintre pacienti cu simptome de constipatie.

La vizita 2, se observa ca 50% dintre pacienti au raportat ameliorarea cu minim 20% pana la 50% a frecventei si consistentei scaunelor, iar 50% au raportat absenta constipatiei.
La vizita 3, a ramas 1 pacient cu stadiu minor de constipatie (1 data la 2 zile) si 92% au raportat scaun zilnic de consistenta normala..

Flatulenta si balonare

S-au evidentiat la prima vizita la 3 dintre pacienti simptome minore de balonare, 9 dintre pacienti balonare si flatulenta in stadiul accentuat, alti 9 au prezentat flatulenta medie.
Aceste simptome s-au remis dupa primele doua prize de Nikvorm.

Halena fetida

Halena fetida au acuzat 87% dintre pacienti.

Dupa vizita 2, se observa ca doar 1 pacient mai raporteaza halena avand o ameliorare a halenei de numai 20%, in timp ce pentru 96% halena a disparut.

Apetit scazut

Pierderea apetitului, greu de cuantificat mai ales raportat la asteptarile parintilor, s-a folosit totusi o scala de la 1-10 pentru a aduna informatiile necesare. Copii nu vor manca niciodata cat apreciaza parintii a fi optim sau spre nota 9-10, din acest motiv acest indicator l-am notat orientativ. Toti copiii, in opinia mea, in urma discutiilor cu parintii au prezentat o ameliorare a apetitului in urma tratamentului antiparazitar cu Nikvorm.

Discutii si concluzii

Copiii au prezentat diverse patologii asociate in special sindroame multiple carentiale cu hipotrofie ponderala. 4 dintre copii se aflau in tratament substitutiv cu fier, dar administrarea concomitenta a siropului Nikvorm a influentat pozitiv evolutia acestora, crescand toleranta digestiva a terapiei martiale.

In concluzie, in urma monitorizarii celor 30 de copii s-a evidentiat un efect net pozitiv in ameliorarea simptomelor digestive de tip durere abdominala periombilicala, disconfort abdominal, o ameliorare a apetitului si o reducere a modificarilor de tranzit intestinal.

Nikvorm sirop poate fi considerat o alternativa sigura si eficienta pentru pacientii cu parazitoze intestinale incepand cu varsta de 1 an.