Nard
(Nardostachys Jatamansi)
Descriere
Nardostachys jatamansi, face parte din familia Caprifoliaceae si este o planta erbacee perena cu o inaltime de aproximativ 30-60 de centimetri. Are tulpini subtiri, in forma de con si frunze opuse, lanceolate, cu margini zimtate, de culoare verde inchis. Florile Jatamansi sunt mici, de culoare roz sau mov, si sunt grupate in inflorescente terminale. Infloreste in general in perioada de vara, intre lunile iunie si august. Florile sunt atragatoare pentru albine si alte insecte polenizatoare. Radacina este partea cea mai valoroasa a plantei si este utilizata in principal in scopuri medicinale si cosmetice. Are o aroma distinctiva, lemnoasa si usor condimentata. Jatamansi este o planta rezistenta, adaptata pentru a creste in conditii muntoase si alpine. Prefera solurile bine drenate si umede, dar poate tolera si solurile uscate. Este de obicei gasita in zonele inalte ale lantului muntos Himalaya si in alte regiuni montane din Asia Centrala.
Utilizarea medicală
Mai multe studii au investigat proprietățile neuroprotectoare ale N. jatamansi în ceea ce privește afecțiunile neurologice, AVC/ischemia cerebrală, boala Parkinson, boala Alzheimer și depresia. Se presupune că multe dintre activitățile neuroprotectoare observate la N. jatamansi rezultă din îmbunătățirea glutationului celular, reducerea peroxidării lipidelor și susținerea sistemelor enzimatice Na+/K+ și catalază. Un studiu sugerează că amnezia indusă de scopolamină a fost inversată, posibil fiindcă îmbunătățirea memoriei se datorează facilitării transmisiei colinergice în creier în urma administrării extractului de N. jatamansi.
Un alt studiu arată influența extractului de Jatamansi pe un grup de voluntari umani, care prezentau deficit de memorie, tulburări de învățare sau atenție.
Jatamansi crește nivelul de GABA, considerat marker biochimic pentru depistarea autismului și responsabil cu relaxarea sistemului nervos. Valeranona din Jatamasi reglează anomaliile serotoninergice corelate cu prezența autismului. Studiul sugerează îmbunătățiri ale memoriei, percepției, motivației și atenției spontane.