Chavya
(Piper chaba)

Descriere

Piper chaba, este o planta liana perena care face parte din familia Piperaceae. Este originara din regiunile tropicale din Asia de Sud-Est, cum ar fi Thailanda, Malaysia si Indonezia. Piper chaba este apreciata pentru proprietatile sale culinare si medicinale. Piper chaba are o tulpina lemnoasa care se inalta pe suporturi sau alte plante, ajungand pana la 2-4 metri inaltime. Frunzele sale sunt mari, ovale si cu margine intreaga, de culoare verde inchis. Planta produce flori mici, de culoare alb-verzuie, grupate in inflorescente de tip spic, dens si cilindric asezate in varful tulpinii. Fructele de Piper chaba sunt cele mai valoroase si utilizate parti ale plantei. Acestea au o forma asemanatoare cu boabele de piper negru. Au un gust intens, picant si aromat, cu note de marar si eucalipt.

Utilizarea medicala

Piperul chaba are proprietati antiseptice si antimicrobiene. Acesta poate ajuta la combaterea bacteriilor si a microorganismelor daunatoare, contribuind la mentinerea sanatatii orale si a sistemului digestiv. De asemenea, poate fi utilizat in tratamentul infectiilor fungice si bacteriene externe. Unele studii sugereaza ca anumiti compusii activi din piper, cum ar fi piperina, pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol total si a lipoproteinelor cu densitate mica (LDL), cunoscut si sub numele de “colesterol rau”. De asemenea, acesti compusi pot creste nivelul lipoproteinelor cu densitate ridicata (HDL), cunoscute si sub numele de “colesterol bun”. Prin urmare, consumul de piper sau a unor extracte de piper pot sa contribuie la mentinerea unui profil lipidic sanatos.