Amla

(Emblica officinalis)

Descriere

Emblica officinalis, este un copac mic sau un arbust, cu înălțimea variind între 8 și 18 metri. Frunzele sale sunt simple, de culoare verde închis, având forme ovale sau lanceolate și sunt dispuse în mod opus. Planta produce flori mici, verzi-gălbui, grupate în inflorescențe axilare, iar fructele sunt celebrele măceșe indiene sau Amla, fiind mici, având un diametru de aproximativ 1-3 centimetri, fiind de obicei verzi la maturitate și având o suprafață netedă și lucioasă.

Utilizarea medicală

Emblica officinalis, sau Amla, este o sursă bogată de vitamina C, vitamine din complexul B, minerale și antioxidanți, ceea ce îi conferă numeroase proprietăți medicinale și beneficii pentru sănătate. Amla acționează ca un puternic antioxidant, protejând organismul de stresul oxidativ, întărind sistemul imunitar și prevenind daunele celulare. Datorită acestor proprietăți benefice, Amla susține sănătatea pielii și a părului, putând fi consumată sau aplicată sub formă de ulei, pentru întărirea părului, stimularea creșterii și menținerea elasticității pielii. De asemenea, Amla este recunoscută pentru capacitatea sa de a îmbunătăți digestia, contribuind la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi constipația și balonarea. Cu proprietăți antiinflamatoare și imunostimulatoare, Amla poate avea efecte benefice asupra sistemului respirator, fiind utilă în ameliorarea simptomelor asociate infecțiilor respiratorii. Studiile sugerează că Amla poate juca un rol în reglarea nivelului de glucoză din sânge, ceea ce o face potențial utilă pentru persoanele cu diabet. De asemenea, Amla oferă protecție hepatică, contribuind la menținerea sănătății ficatului.

Ingredientul se poate regăsi în