Pashanabheda
(Bergenia ligulata)

Descriere

Bergenia ligulata, este o planta perena originara din regiunile montane ale Asiei Centrale si ale Himalayei. Frunzele bergeniei ligulate sunt mari, carnoase si au o forma rotunda sau ovala. Ele sunt stranse in rozete bazale, formand un covor dens de frunze. Culoarea frunzelor poate varia intre nuante de verde inchis, verde-argintiu si uneori chiar rosu-brun, in functie de specie si de conditiile de crestere. In ceea ce priveste florile, bergenia ligulata produce inflorescente inalte, alcatuite din flori mici, de forma clopot, dispuse in spicuri. Culoarea florilor poate fi alba, roz sau purpuriu.

Utilizarea medicala

Bergenia ligulata are o utilizare traditionala in medicina ayurvedica, in special datorita radacinilor sale, care sunt considerate a fi principala parte medicinala a plantei. Aceste radacini contin substante active cu proprietati antibacteriene, antiinflamatoare si astringente.
Una dintre principalele utilizari medicinale ale bergeniei ligulate este in tratarea afectiunilor respiratorii, cum ar fi tusea, bronsita si astmul.