Vasa

(Adhatoda vasica)

Descriere

Adhatoda vasica, cunoscută și ca Vasa, este o plantă medicinală de proveniență asiatică, ce se regăsește în India, Sri Lanka, Nepal, Pakistan, Indonezia, Malaezia și China. Este un arbust cu frunze în formă de lance, de 25-38 cm în lungime, cu margini netede. Atunci când se usucă, ele sunt de culoare maro-verde opac, cu gust amar. Trunchiul are mai multe ramuri ascendente opuse, cu o coajă galbuie. Florile sunt de obicei albe, iar inflorescența prezintă vârfuri mari, dense, axilare. Fructele sunt sub formă de capsulă pufoasă. Vasa este bine cunoscută în sistemele Ayurvedice, datorită proprietăților sale antiastmatice, antispastice, antitusive, bronhodilatatoare, expectorante, febrifuge, mucolitice, antihistaminice, hipotensive și uterotonice.

Utilizarea medicală

Principala utilizare a Adhatoda vasica este ca expectorant (=eliminarea prin tuse a produselor patologice din plămâni sau din căile respiratorii superioare). Înmoaie sputa groasă, facilitează ieșirea acesteia, astfel ducând la o ușurare rapidă în bronșită. Activitatea expectorantă se datorează stimulării glandelor bronșice. Este o plantă eficientă în managementul congestiilor respiratorii cum ar fi tusea, bronșita sau astmul, extinzând căile respiratorii și ușurând flegma.

Totodată, în Ayurveda, Vasa este cunoscută și pentru proprietățile antimicrobiene, ajutând astfel la combaterea tuberculozei și antiinflamatorii pentru durerile articulare. Planta este bună și pentru purificarea sângelui și pentru sănătatea inimii, ajutând la creșterea numărului celulelor roșii din sânge și la scăderea tensiunii arteriale, acționând ca un tonic cardiac.

Ingredientul se poate regăsi în